You are here

Het verhaal van Yeay Veat

Het verhaal van Yeay Veat

In 2017 kwam één van de waterputten terecht bij een iets oudere dame, Mrs. Yeay Veat. Zij is 57 jaar oud en ze heeft 6 kinderen. Al vele jaren geleden is zij gescheiden. Vier van haar kinderen zijn recent gaan werken in Thailand als arbeider. Hierdoor bleef zij achter met de 2 jongsten. Het gezin heeft momenteel geen vast inkomen en leeft in armoede, waardoor de kinderen niet langer naar school kunnen gaan. Het stukje land waarop zij leeft, wordt aan haar door de eigenaar voorlopig ter beschikking gesteld voor de komende 5 jaar.

Tot zij in 2017 een waterput kreeg via RAKO Cambodja, gebruikte zij het vervuilde water uit de Siem Reap rivier om te koken en voor andere huishoudelijke taken. Dankzij de waterput beschikt ze nu over zuiver water. RAKO adviseerde haar om het zuiver water te gebruiken om maaltijden (pap en soep) te bereiden die ze aan de inwoners van de kleine lokale gemeenschap kan verkopen. Zo heeft ze toch een minimaal gezinsinkomen.

Het verhaal van Yeay Veat is zeer gelijklopend met de meeste verhalen van de gezinnen waar RAKO waterputten boort. Veel vrouwen blijven na een scheiding alleen achter met de kinderen en leven in armoede. Veel scheidingen zijn het gevolg van overspel en huiselijk geweld ten gevolge van alcolhol- en drugmisbruik.

Veel ouderen komen terecht in extreme armoede wanneer de kinderen het huis verlaten om in het buitenland te gaan werken en niet langer omkijken naar hun ouders.

Ook het gebrek aan onderwijs ligt mee aan de basis voor deze problemen.

Dutch

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer