You are here

Dokter Khoeun Phary

Nadat in 2014 het aantal patiënten in het dispensarium van Kirimanun sterk gedaald was, werd het in 2015 mogelijk om de activiteiten van RAKO inzake basisgezondheidszorg alvast voor een deel te verplaatsen naar Prasat Commune: dokter Suy Chivan ging vanaf dan maandelijks vanuit het dispensarium in Kirimanun naar de lagere school in Ampil. Hij waakt er over de gezondheid van de schoolkinderen. Hij behandelt verkoudheden, griep, oor- en keelontstekingen, hoofdluizen, geïnfecteerde wondjes, enz. Ook de behandeling van uitdrogingsverschijnselen ten gevolge van maag- en darminfecties, nierkolieken, enz. neemt hij voor zijn rekening. Daarnaast geeft hij ook les over het belang van een goede basishygiëne.

De daling van het aantal patiënten is deels te wijten aan de verbeterde leefomstandigheden en gezondheid van de bevolking na de komst van RAKO in 2006 en deels aan de komst van meerdere medische hulpposten in de streek (andere ngo's).

Daarom besloot RAKO dat het tijd werd om zijn dispensarium in Kirimanun eind 2016 volledig overgedragen aan de lokale dorpsgemeenschap van Kirimanun. Dokter Suy Chivan maakte sinds 2010 deel uit van het vaste team van RAKO Cambodja. Hij woont met zijn gezin in Siem Reap stad en omdat de reistijd naar Ampil (Prasat Commune) door de slechte staat van de weg veel tijd in beslag neemt, is het onmogelijk om zijn RAKO-engagement als dokter fulltime verder te zetten voor de bevolking van Prasat Commune. Hij heeft daarom besloten om vanaf 2017 zijn oude job bij de overheid terug op te nemen.

Vanaf 2017 stelt RAKO een nieuwe fulltime dokter te werk voor medische basiszorg in Prasat Commune. Tot en met 2016 is de lokale bevolking hier nog steeds verstoken van medische basiszorgen. RAKO gaat vanaf januari 2017 in zee met een jonge verpleegster/dokteres, Ms. Khoeun Phary. Zij is 30 jaar oud, een alleenstaande moeder en ze woont in Char Village, één van de dorpjes die deel uitmaken van Prasat Commune. Ze is een gediplomeerde verpleegkundige (bachelor) sinds 2008 en studeerde daarna aan de universiteit van Battambang (University of Health Sciences). Hier behaalde zij eind 2016 haar doktersdiploma (master). Net als dokter Suy Chivan zal zij instaan voor het medisch schooltoezicht, les geven over basishygiëne, maar daarnaast zal zij ook gratis consultaties houden voor de andere inwoners van Prasat Commune en hen zo bijstaan met raad en daad voor de verbetering van hun algemene basishygiëne en gezondheidstoestand: voorkomen van uitdrogingsverschijnselen door de extreme hitte in het droogseizoen, voorkomen van huidinfecties, verzorging van kleine wondjes, enz.. Verder zal zij allerhande kwaaltjes behandelen zoals bij ons een huisdokter dat doet. Hiervoor zal zij gebruik maken van het multifunctionele lokaal dat gebouwd werd. RAKO zorgt ook voor de aankoop van voldoende medicatie.

Fotoverslag:

2017

Dutch

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer


Parse error: syntax error, unexpected ':' in /home4/rakobelg/public_html/sites/all/modules/file_entity/file_entity.tokens.inc on line 299